Over “Goede mannen” van Arnon Grunberg

Wat een verhaal! Echt zwaar psychologisch, dus als je hooggevoelig bent, moet je je er goed op voorbereiden. Nadat ik klaar was met lezen, achtervolgde het verhaal me nog vele dagen, Geniek de Pool, het hoofdpersonage, kon ik niet uit mijn hoofd zetten en ik vroeg me af waarom het eigenlijk zo moest eindigen.

Geniek Janowski, door iedereen de Pool genoemd, is een brandweerman in Heerlen. Hij is getrouwd en heeft twee zoons. Sinds de dood van zijn moeder jaren geleden en het vertrek van zijn vader, die Geniek niet kon uitstaan omdat hij steeds aan de dood van zijn vrouw moest denken, blijft de dood de Pool achtervolgen. De verteller onthult geleidelijk het verhaal over Geniek en zijn gezin, over Geniek en de mannen van zijn kazerne, over Geniek zelf. Je leert hem steeds beter kennen, hij wordt jouw buurman. Je leeft met hem mee.

Hij is zo door het leven toegetakeld dat het je echt bijna onmogelijk lijkt, maar toch gebeurt het, er gebeurt steeds meer. En op het moment dat je denkt dat eindelijk alles goed zal komen … neemt het verhaal een totaal onverwachte wending, misschien moest je dat verwachten? Oefff.

Geniek wilde vooral een goede man zijn voor zijn vrouw en voor andere brandweermannen, wat uiteindelijk tot zijn val leidt.

Het boek is geweldig geschreven, je kon toch niets anders van Grunberg verwachten. Je kan hier de elementen van realisme en naturalisme vinden en diepe kennis van de menselijke psyche. Je ziet hier heel goede mensenkennis, zelfs als je soms verbaasd bent hoe mensen zo kunnen functioneren.

Zelfs nu, weken na het lezen, voel ik pijn in mijn buik als ik aan Geniek denk.

Lees dus “Goede mannen”, een indrukwekkend boek. Het is de moeite waard!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s